Modernus maitinimo įstaigų apšvietimas
Maitinimo įstaigų apšvietimasRestorane geras maistas ir modernus gastronominis dizainas kartu sukuria sėkmingą vakarą. Profesionali apšvietimo koncepcija sukuria atmosferą, kuri kviečia pasilikti ir sugrįžti. Restorano apšvietimui naudojamas sudėtingas tiesioginio ir netiesioginio apšvietimo derinys.
Taikymo sritys
Restorano svečių zonoje naudojama nemirganti, maloni šviesa, kad viešojoje erdvėje būtų užtikrintas privatumas. Pasirinktos šviesos spalvos ir intensyvumas taip pat sukuria puikų vaizdą patiekalams. Lumories.lt "Professional" rekomenduoja, kad spalvų perteikimo vertė būtų ne mažesnė kaip Ra 90, o apšvietimo lygis - apie 200 liuksų. Be to, restorano apšvietimas, jei jį galima reguliuoti, yra optimaliai pritaikytas kintantiems scenarijams, pavyzdžiui, vakarėliams.
Patrauklus išorinis apšvietimas yra neatsiejama restorano apšvietimo koncepcijos dalis, nes tai yra pirmas dalykas, kurį pastebi svečias. Paprastai svečiai nusprendžia, ar restorane verta apsilankyti, remdamiesi išoriniu įspūdžiu. Be kita ko, takų žibintai taip pat užtikrina didesnį svečių ir darbuotojų saugumą.
Virtuvės šviestuvai yra veikiami karštų riebalų, garų ir aukštos temperatūros. Todėl drėgmei atsparūs šviestuvai su IP54 apsauga yra minimalus reikalavimas. Kad būtų patogu naudoti apšvietimą, rekomenduojame grupėmis perjungiamas ir pritemdomas lemputes, kurių spalvų perteikimo koeficientas Ra ≥ 90, kad maistas būtų ruošiamas tobulai.
Restorano išorės apšvietimas atspindi interjero identitetą. Paprastus pastatų fasadus galima vizualiai patobulinti į dizainą orientuotu maitinimo įstaigų apšvietimu. Taip pat rekomenduojame nerūdijančio plieno šviestuvus, kurie gali atlaikyti ekstremalias oro sąlygas, yra atsparūs korozijai ir lengvai valomi.
Ypač baruose ir kavinėse pirmasis kontaktas su svečiu užmezgamas ir bendraujama prie baro ir prekystalio. LED juostų apšvietimas - tai pavyzdys apšvietimo, kuris žavi nuo pat pradžių. Stalviršio apačioje, apatinėje stalviršio dalyje esančioje nišoje arba už permatomų medžiagų, pavyzdžiui, opalinio ar akrilinio stiklo.
Svečių tualetai būtini maitinimo įstaigoms, kuriose tiekiami alkoholiniai gėrimai, kurios yra didesnės nei 50 m² ir (arba) kuriose yra daugiau nei 50 sėdimų vietų. Funkcinis apšvietimas restorano tualeto zonoje taip pat užtikrina, kad svečiai šioje vietoje būtų visiškai patenkinti.
Mūsų rekomendacijos
Teisiniai reikalavimai
Kaip ir bet kurioje kitoje viešoje ar komercinėje vietoje, taip ir maitinimo įstaigų apšvietimui taikomos aiškiai apibrėžtos taisyklės, užtikrinančios, kad svečiai ir darbuotojai galėtų saugiai ten būti. Be kita ko, svarbūs yra darbo vietos taisyklės A 3.4 ir -> DIN EN 12464-1.
Juos rekomenduojama naudoti restorano apšvietimui:
- 100 liuksų: koridoriai
- 200 liuksų: įėjimas, valgomasis, tualetai
- 300 liuksų: kasa ir bufetas
Viešbučiuose ir baruose mažesnė nei 100 liuksų apšvieta yra koncepcijos dalis. Tai rodo, kad tinkamas apšvietimas viešojo maitinimo sektoriuje negali būti apskaičiuojamas pagal formules, bet kuriamas kaip bendra apšvietimo koncepcija, atspindinti restorano identitetą.\ Bendra taisyklė: kuo aukštesnės patalpos, tuo aukščiau montuojami šviestuvai ir tuo galingesni bei gausesni šviesos šaltiniai.
Techniniai gero apšvietimo aspektai
Idealiu atveju restoranų lempų CRI turėtų būti > 90, kad maistas atrodytų skaniai. Jauki 1 200-2 700 kelvinų spalvos temperatūra pabrėžia gerą atmosferą maitinimo sektoriuje. Itin dinamiškas šviesos vaizdas, nukreipiantis akį, yra ypač patrauklus ir malonus akiai. Vienas iš pavyzdžių - ryškiai apšviesta baro galinė siena ir diskretiška sėdimoji bei poilsio zona.